Rusi zainteresovani za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije

Bez autora
May 22 2013

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa političko-privrednom delegacijom Ruske Federacije o konkretnim planovima za povećanje plasmana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište te zemlje. Delegaciju su predvodili zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Pavel Semenov i direktor Odeljenja za trgovinu i usluge grada Moskve Aleksej Nemerjuk. Predstavnici velikih trgovinskih lanaca i distributivnih centara iz Rusije izrazili su veliku zainteresovanost za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, pre svega voća, povrća, vina, mesnih i mlečnih prerađevina, kao i spremnost na to da u što skorijem periodu sklope poslovne aranžmane sa proizvođačima iz Srbije.

Rusi zainteresovani za uvoz prehrambenih proizvoda iz SrbijePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa političko-privrednom delegacijom Ruske Federacije o konkretnim planovima za povećanje plasmana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište te zemlje.

U saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade navodi se da su delegaciju predvodili zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Pavel Semenov i direktor Odeljenja za trgovinu i usluge grada Moskve Aleksej Nemerjuk.

Predstavnici velikih trgovinskih lanaca i distributivnih centara iz Rusije izrazili su veliku zainteresovanost za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, pre svega voća, povrća, vina, mesnih i mlečnih prerađevina, kao i spremnost na to da u što skorijem periodu sklope poslovne aranžmane sa proizvođačima iz Srbije.

U tom cilju, na današnjem sastanku postignut je dogovor o tome da delegacija velikih proizvođača prehrambenih proizvoda iz Srbije, koju će predvoditi Ljajić, u junu ove godine poseti u Moskvu kako bi sa predstavnicima najznačajnijih ruskih trgovinskih lanaca razgovarala o konkretnim izvoznim poslovima.

Ruski privrednici izrazili su spremnost da pomognu srpskim izvoznicima i oko otvaranja velikog logističko-distributivnog centra u Moskvi.

To bi, uz intenziviranje poslovnih kontakata, moglo doprineti da obim razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije i Ruske Federacije u što skorije vreme bude dvostruko povećan i dostigne nivo od 500 miliona dolara godišnje, dodaje se u saopštenju.

Sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije, Grada Moskve i predstavnicima ruskih kompanija iz oblasti agrobiznisa sastao se danas i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević.

Tom prilikom, ministar Knežević je naglasio da se potpisanim Memorandumom o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije o saradnji u oblasti agroindustrijskog kompleksa, stvorio pravni okvir na osnovu kojeg će se umnogome olakšati i razviti buduća saradnja dve zemlje u oblasti agrara.

Predstavnici državne delegacije Ruske Federacije na čelu sa zamenikom ministra poljoprivrede Semenovim Pavelom Vladimirovičem, izrazili su zadovoljstvo rezultatima dosadašnje saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, dok su se predstavnici ruskih kompanija zainteresovali za poslovanje sa srpskim preduzećima iz oblasti proizvodnje voća, povrća i vina.

Na sastanku je istaknut značaj robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje, razmatrane su mogućnosti investiranja ruskih kompanija u srpsku poljoprivredu i prehrambenu industriju, i govorilo se o razmeni znanja i iskustava u agroindustrijskom kompleksu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik